În urmă cu trei luni am întâlnit o mamă cu patru copii pe care îi împingea cu căruciorul la Kaufland și am scris despre aceasta. . . Dar zilele trecute am întâlnit-o din nou pe mama cu cele patru privighetori în Piața Sfatului. Ciripitul ...
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


"Vali Bota - Blogg personal" - 5 new articles

  1. Prea fericită mamă
  2. Shopping cart
  3. Suferința în iarnă
  4. Ai curajul sa bei apa din muntii Ciucas?
  5. Uneori e periculos sa lucrezi cu romii
  6. More Recent Articles

Prea fericită mamă


În urmă cu trei luni am întâlnit o mamă cu patru copii pe care îi împingea cu căruciorul la Kaufland și am scris despre aceasta.


Dar zilele trecute am întâlnit-o din nou pe mama cu cele patru privighetori în Piața Sfatului. Ciripitul păsărelelor ei voioase m-au făcut să îmi amintesc de ei. M-am apropiat din nou de mamă și am întrebat-o dacă își amintește că i-am cerut permisiunea să-i fac o fotografie. Și-a amintit. I-am spus că am scris despre acel moment. A vrut să citească ce am putut scrie așa că ne-am făcut prieteni pe Facebook.


Acum realizez că subiectul eseului nu este Shopping cart sau Coșul de cumpărături, pe românește. Subiectul principal nu este nici despre bunicul fericit care ar dori să își ducă nepotul în cărucior la cumpărături. Nici despre mamele care au decis să nu facă avort sau bunicii bărbați căsătoriți cu bunici bărbați. Subiectul eseului ar trebui să fie o (prea) fericită mamă cu patru copii pretutindeni după ea. O minune extrem de rară în zilele noastre când femeia dorește să fie egala bărbatului.

Statul încearcă să ajute pe aceste mame. Cum? Scoțându-le la muncă și oferind beneficii angajatorilor: dacă ai ca angajată o mamă cu patru copii și lucrează o jumătate de normă, O vei plăti o jumătate de salariu dar ea va primi va primi salariul întreg, diferența suportând-o statul.

Aflată în acea jumătate de normă la muncă, cei patru copii vor zbengui nestingheriți singuri acasă.

Lasă să simtă și ei ce simt milioane de copii români care stau acasă în timp ce mama și tata sunt sclavi la patroni sau la stat și singura lor fericire este televizorul și telefonul cu jocuri de pe Internet.

Dar mă uit la acești patru copii minunați: sunt liberi și fericiți pentru că mama lor a decis să fie mamă. Să fie doar a lor.

Ce mi-aș fi dorit în copilărie o asemenea mamă!

   

Shopping cart


Ne-am întâlnit în Tărâmul Cumpărăturilor. Eu veneam de la serviciu, ea sosea din Tărâmul Iubirii. Copiii i-a încărcat într-un tren de cumpărături, locomotiva care împingea era chiar ea.

Am vazut o mamă fericită cu patru copii: unul era atârnat pe piept într-un săculeț de copii; doi se jucau în căruciorul de cumpărături; al patrulea, o fetiță, cânta veselă din partea de jos a căruciorului, acolo unde se pun baxurile cu apă până ajungi la casă să achiți cu cardul.

Am intrebat-o dacă nu îi este greu cu patru copii. Nicidecum, mi-a răspuns zâmbind.

I-am urmarit cu privirea printre rafturi căutând să le fac o fotografie discretă. Cum m-aș fi simțit însă dacă se întorcea și mă vedea? De aceea am întrebat-o dacă îmi permite să-i fac o fotografie cu cei patru copii în căruciorul de cumpărături pentru că îmi plac copiii.

Desigur, mi-a răspuns mama. Însă vă rog să nu apară chipul copiilor în poză, mi-a zis ea. În acel moment doi copii din cărucior se jucau și nu le vedeam ochiișorii. Bebelușul dormea dus la pieptul ei, fetița dulce de la demisol cânta, doi se jucau și cântau. Cu grijă mama i-a indreptat fața unuia dintre ei în altă parte ca să nu îi fotografiez zâmbetul.

Prea multă muzică și bucurie în poză a rezultat! Nu sunt obișnuit pentru că am avut doar un singur copil care acum are și el un singur copil la rândul lui. Cel mic nu se vedea aproape deloc în acel moment. Nu mi-am schimbat poziția pentru a se vedea toți cinci de teama de a nu zbura din poză. Eram foarte bucuros că mi-a permis chiar și așa să le surpind fericirea într-o fotografie de Facebook care apără dreptul mamelor la avort.

Aceasta femeie senină și fără unghiile făcute (căci nu cred că mai avea timp de așa ceva), își apără dreptul de a fi o mamă fericită cu acești patru copii, bombe de energie și de joacă.

Cel mai fericit sunt eu pentru că am rămas cu o fotografie. La aceasta mă uit din când în când până când Bernard, nepoțelul meu de un an și ceva, revine în țara mea din țara părinților ei. Și pe el îl împinge în shopping cart mama lui.



E plăcut să mergi la cumpărături, ca mamă, cred. Dar e mult mai plăcut să duci un copil în shopping cart ca bunic! Abia aștept să revină în țară! Sper să mi-l dea să fim doar noi doi, și alții să ne fotografieze fără știrea noastră.

Mă bucur că nora mea nu și-a folosit dreptul ei inalienabil la avort.

Stau și mă întreb în sinea mea: dacă mi-aș fi folosit și eu dreptul inalienabil la dragoste de orice fel, și m-aș fi însurat în tinerețe cu un viitor bunic simpatic, oare aș mai simți acum aceleași sentimente de bunic?

La aceste lucruri mă gândesc acum în urma a ceea ce mi s-a întâmplat mai ieri când veneam de la Academia Byblos și femeia sosea din Love-Land și cele patru privigehtori ale ei se jucau și cântau și tatăl lor se gândea la ei în timp ce își făcea treaba la servici, și eu îi fotografiam iar ei își făceau cumpărături fericiți la Kauf-Land.


   

Suferința în iarnă

E atâta suferință în jur. Întoarcem capul ca să n-o vedem și urechile ni le astupăm cu muzică la căști.

Suntem în prag de iarnă. Printre mahalale Brașovului, printre canale, prin grotele de După Ziduri, în case părasite, în jurul gării, prin pădurile din jur există o specie numită om-animal. Nu pentru ca aș crede cumva în evouție. Eu cred în involutie. Dar aceste creaturi seamănă cu omul preistoric pentru că merg pe două picioare, au barbă ca de leu și un miros puternic de câini vagabonzi. Supraviețuiesc ca animalele zbătându-se doar pentru hrana de azi.

De la urși au căpătat îndemânarea de a găsi mâncare în containere. De la om au moștenit plăcerea de a savura alcool. În fiecare zi găsesc atâta băutură abandonată în sticle începute încât le este suficient pentru a-și menține constantă concentrația din sânge. Tremură atunci aceasta scade și cerșesc bani pentru pâine de la oamenii-oameni. Aceștia le oferă generos hârtii de un leu pe care le strâng pentru a cumpăra de la alimentară spirt albastru. Știu chiar să socotească cât costă un flacon.

Într-o toamnă am întâlnit la Poarta Schei o astfel de ființă cu barbă. - Sunteți domnul Vali, nu-i așa? Ne-am cunoscut la Penitenciarul Codlea, mi-a zis o față necunoscută. - Da, acum te cunosc, i-am răspuns, după ce i-am văzut ochii. - Vine iarna, domnu Vali și e frig afară. Vreau să vă rog pentru Roland. E mai tânăr ca noi și nu ar rezita în ger. Ajutați-l să-și găsească un adăpost pentru această iarnă. Noi suntem mai rezisenți, putem dormi în clădiri părăsite, fără geamuri iar dacă cumva înghețăm, nu e o pierdere prea mare. Dar el e tânăr. Ajutați-l!

Cât a fost vară sau toamnă călduroasă, a fost bine pentru aceste neființe. Gaseau ușor mâncare-ntre gunoaie, chiar și haine mai găseau. Noaptea le era chiar plăcut să doarmă sub stele. Acum însă se tem pentru că știu ce au îndurat iarna trecută când termomentrul arăta minus șaptesprezece grade.

Când cade zăpada povestea se schimba. Omătul acoperă gunoaiele și vor suferi de foame. Încălțămintea ruptă se udă și picioarele îngheață. Noaptea e mai lungă, sub stele e greu când crapă lemnele de frig.

Cei mai norocoși dintre ei au prieteni printre vânzătorii de la chioșcuri obișnuiți cu frigul. Sau mai cunosc vreun chelner de la care primesc un ceai fierbinte.

Dar majoritatea acestor oameni-animale nu sunt prietenoase. Au suferit mult din partea oamenilor-oameni. Datorită mirosului de porc pe care îl degajă sunt evitați, ținuți la distanță. Frumoasa barbă nepieptănată de diferite nuanțe le ține de cald cald iar părul vulvoi, încleiat, e ca o căciulă. Înfofoliți cu multe rânduri de zdrente, groase și subțiri, ei pot rezista la Polul Nord.

Datorită frigului de iarna trecută, unora le-au înghețat degetele și acum umblă în cârje sau sunt împinși pe un cărucior cu cauciucul spart de către un amic de băutură cu nasul roșu, umflat și vânăt. De fapt nu toți au cârje. Unii au doar niște bețe groase din pădure care le slujesc drept sprijin la mers.

Cei mai multi nu vorbesc cu nimeni. Poate în cel mai bun caz, mormăie câte ceva cu alții de teapa lor sau atunci când primesc milă de la cineva. Dacă primesc ceva bani din cerșit, își cumpără în primul rând doza zilnică de alcool medicinal să se încalzească. Aceasta le subțiază puțina minte care le-a mai rămas, voința le-o suprimă și le topește și speranța că ar putea evolua în oameni.

Dacă ai văzut astfel de specii, probabil, întorci și tu capul în direcția opusă, ca și mine. Nu vrem să ne stricăm cheful de viață, de muncă și de fericire pe care-l mai avem. În casele noastre e cald acum căci centrale Viessmann își fac bine treaba chiar dacă gazul din Rusia se va scumpi la iarnă. Scoatem hrană din frigider oricâtă vrem și o încălzim la microunde. Poate mai servim o pizza în oraș din când în când. Iar când ne premiem, ne cumpăram o ciocolata sau un fruct exotic adus din țările calde. Suntem bucuroși dacă avem în jurul nostru copii care cresc falnici ca stejarii și mergem cu ei la schii sau la patinoar.

Dar ce faci dacă vezi din întâmplare copii de oameni-animale? Dar când vezi un betiv zdrențuros zăcând în propria urină, în noaptea de Crăciun în care ninge cu fulgi mari pe acorduri de Silent Night? Ne prefacem că nu îi observăm?

Pe unii dintre acești copii lipsiți de viitor îi poți vedea cum inspiră din pungi cu aurolac. Au o privire pierdută și mers împleticit. Sunt sute de astfel de băieți și fete prin canalele noastre. Domnișoarele rămân uneori însărcinate în somn. Sunt copii fugiți de acasă să scape de bătaia unui tată alcoolic, copii ce niciodată nu au auzit un ”Te iubesc!”

Nu au avut cărți și caiete de școală, nu știu să citească sau să scrie. Ei vor fi oamenii-animale de mâine. Parte din ei devin infractori fără voie ajungând la penitenciar.

Pe unul dintre ei l-am cunoscut la Codlea. Un tânăr chipeș numit Roland. Ne-am împrietenit. Când s-a eliberat a plecat la Brăila devenind cioban la un patron fără suflet. După câteva luni nu i-a mai dat banii conveniți transformându-l în sclav fără drepturi.

A fugit de acolo și s-a întors la Brașov. În spatele bisericuței catolice de lângă Tearul Dramatic și-a întâlnit colegii de penitenciar mai mari, cu experiența iernilor aspre. Acolo ei fac de strajă și foc toată noaptea și învârt ciorba de bolovani într-un ceaun în care au aruncat ceva legume și sare. Fiecare e cu sticla lui. Cel care nu a găsit vreuna, primește cu drag de la colegi. Alcoolul le dă putere și le zdrobește voința.

Prietenii lui Roland m-au întânit la Poarta Schei rugându-mă să am grijă în acea iarnă de el. L-am întâlnit a doua zi tot acolo adus de confrați. - Domnu Vali, nu v-ați schimbat deloc, mi-a zis Roland, un tânăr uscățiv îmbrăcat cam subțirel. L-am dus la prietenul meu Geza, maghiar din născare, care mai adăpstește sub acoperișul lui foști pușcăriași, boschetari sau adolescenți fugiți de acasă. Pe toți îi înregistrează la postul de Poliție din satul lui ca să nu fie probleme. Soția lui se uită pieziș când mai aduce un oaspete în casă.

Pe Roland, după ce l-a primit, l-a pus să se spele. Avea râie pe spate. I-a tratat rănile și i-a dat haine curate de schimb. I-a pus așternut curat pe un pat într-o cameră încălzită cu lemne care avea și o masă și un scaun. Pe masă era o Biblie cu coperțile tocite și paginile picurate cu lacrimi de boschetari. L-a pus să învețe cele Zece Porunci. Roland le-a învățat. Roland știa foarte frumos să citească, precum un crainic de radio la un post național.

Când a venit primăvara, Roland a plecat fără să-și ia rămas bun și fără să mulțumească. Primise de la cineva 20 de lei și a considerat de ajuns ca să-și ia viața în mâini și să redevină liber să cumpere lichiorul albastru cu gust de farmacie.

Ulterior l-am întâlnit la bisericuța catolică de lângă Teatrul Dramatic. Hainele nu mai erau curate, ba chiar puțeau. - Domnu Vali, nu vă supărați pe mine. Eu sunt un om liber. Nu pot trăi într-o casă normală. I-am admirat dorința de libertate. Am văzut ce înseamnă libertate fără voință și dorință de a trăi ca un om-om. Am văzut din nou un om-animal. Alcoolul a biruit din nou.

Ce am putea face pentru ei?

Întoarcem capul și grăbiți urcăm în autobuzul care ne duce în apartamentul călduros de la bloc.

Le dăm 10 lei și ne-am făcut datoria.
Ne facem semnul crucii și spunem o scurtă rugaciune în gând către Fecioara Maria pentru ca Dumnezeu să se îndure de ei.
Strigăm la ei să plece departe de noi. Dacă nu ascultă, aruncăm cu ceva după ei.
Îi dăm pe mâna poliției comunitare pentru că au încercat să smulgă sacoșa cu mâncare din mâna unei pensionare.
Ii înregimentăm într-o casă de copii, pe cei cu vârsta corespunzătoare.
Scriem un articol despre ei în ziarul Transilvania Express.
Le facem o poză și o punem în Internet.
Le întindem un măr și o chiflă.
Îi visăm noaptea într-un coșmar.
Sau…………..?
Tu cei ai face?

Daca ai un raspuns la aceasta intrebare, fă-mi-l și mie cunoscut. Aș vrea să știu ce este de făcut. Acuuum, până nu vine zăpada!

Altfel, până la primăvară, te invit să vezi cum îi inmormântează Primăria în cimitirul săracilor. Iar pe cei care scapă cu viața în acest sezon, te invit să ii privești la Penitenciarul Codlea. Unde ai prefera să îi găsești?

Scrie-mi te rog răspunsul tău la comentarii. Ce putem face pentru copiii de om-animal? Cum să reacționăm cu efect pozitiv la suferința din jur? Ce soluții găsim pentru refugiații de război? Cum putem opri războiul? Dar suferința?
   

Ai curajul sa bei apa din muntii Ciucas?


La sfarsitul lui august 2015 am trecut pe langa cabana Ciucas. Cladirea are un aspect frumos in exterior desi e cam mare si e inconjurata de un imens gard de lemn. Am fost trist sa vad parcate alaturi masini 4 x 4, microbuze si ATV-uri. Nu mai este salbaticia de alta data. 
In spatele cabanei au fost ridicate tot felul de constructii metalice ca adaposturi pentru animale.  Animalele erau adapostite acum pe pajistile din jur in stana clasica. Aspectul baracilor de langa cabana si a gunoiului de animale depozitat acolo nu este deloc rustic. Am impresia ca proprietarul cabanei  e si proprietar de oi si a incercat sa combine investitiile.
Tot in spatele cabanei au fost depozitate niste fiare vechi care par a  fi un teleski second-hand ce asteapta sa fie montat pe partia inceputa  inca din 2013. In varful pantei de ski s-a turnat un bloc imens de beton ce va face parte din teleski.

La coborare, in jurul orei 18, am fost ingrozit sa vad pe drumul de acces spre cabana cum curgea un adevarat torent vascos de dejectii umane rau mirositoare, de culoare inchisa. Cu greu ne-am facut loc sa trecem sa nu calcam pe reziduurile menajere  de la cabana. Se pare ca acestea se acumuleaza in timpul zilei intr-un bazin si seara sunt deversate direct in natura. Dupa ce traverseaza dumul, aceastea intra in raul Teleajen care curge prin Valea Berii.

Mergand pe traseul urmat de dejectiile provenind de la cabana am ajuns langa fantana Prof. Nicolae Ion. Apa innegrita de fecale curgea la 3 metrii distanta de izvor. Culmea este ca dimineata, cand inca apa era curata, un turist a baut direct din rau zicand ca "apa care trece peste sapte pietre este curata".
De aceea, mai jos, i-am avertizat pe turistii care campasera in Valea Berii, pe malul Teleajenului, sa nu bea apa sau sa nu o foloseasca la spalatul vaselor pentru  ca este poluata. Le-am aratat filmuletul cu canalizarea de la Cabana Ciucas. Mi-au multumit.

In  capatul Vaii Berii, la intersectia cu soseaua spre Cheia, este ridicata o frumoasa fabrica de imbuteliere a apei curate de munte vanduta sub numele de Keia. Aici tirurile pleaca incarcate cu apa din Teleajen in care este deversata canalizarea de la Cabana Cheia.  Probabil ca analizele de apa au fost facute intr-o perioada “uscata”.

Exista autorizatie de mediu pentru Cabana Ciucas? Sigur exista. Totusi Garda de Mediu cunoaste situatia actuala? Banuiesc ca nu.

Ciucasul ne asteapta sa il vizitam si sa bem din paraiele sale. 
Dar muntele tacut nu poate lupta in locul nostru cu cei ce ii otravesc izvoarele.



Am postat aici  un filmulet cu reziduurile ce coboara seara de la Cabana Ciucas:





   

Uneori e periculos sa lucrezi cu romii

Lucrez ca voluntar in satul celor 70 de bordeie din decembrie 2009, deci de un an si jumatate. M-am legat sufleteste de acesti oameni si in special de copii.
Multi cunoscuti de-ai mei m-au “incurajat” sa renunt si sa aleg un alt domeniu in care sa am satisfactii mai mari si in care sa reusesc. Mi s-a prezis ca nu voi avea rezultate si ca voi abandona cand voi intelege ca nu merita sa te sacrifici pentru acesti oameni. Am ignorat toate aceste sfaturi considerand ca persoanele respective gresesc pe motive rasiale.
Insa nu pot nega faptul ca de mai multe ori am avut mari probleme din partea unor locuitori din acest sat.
Citeste continuarea aici
   

More Recent Articles


You Might Like