La sfarsitul lui august 2015 am trecut pe langa cabana Ciucas. Cladirea are un aspect frumos in exterior desi e cam mare si e inconjurata de un imens gard de lemn. Am fost trist sa vad parcate alaturi masini 4 x 4, microbuze si ATV-uri. Nu mai este ...

Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


"Vali Bota - Blogg personal" - 5 new articles

  1. Ai curajul sa bei apa din muntii Ciucas?
  2. Uneori e periculos sa lucrezi cu romii
  3. Povestea unui detinut pe viata eliberat
  4. Strangem impreuna pachete cu daruri pentru copii?
  5. Ce ai mancat azi dimineata?
  6. More Recent Articles

Ai curajul sa bei apa din muntii Ciucas?


La sfarsitul lui august 2015 am trecut pe langa cabana Ciucas. Cladirea are un aspect frumos in exterior desi e cam mare si e inconjurata de un imens gard de lemn. Am fost trist sa vad parcate alaturi masini 4 x 4, microbuze si ATV-uri. Nu mai este salbaticia de alta data. 
In spatele cabanei au fost ridicate tot felul de constructii metalice ca adaposturi pentru animale.  Animalele erau adapostite acum pe pajistile din jur in stana clasica. Aspectul baracilor de langa cabana si a gunoiului de animale depozitat acolo nu este deloc rustic. Am impresia ca proprietarul cabanei  e si proprietar de oi si a incercat sa combine investitiile.
Tot in spatele cabanei au fost depozitate niste fiare vechi care par a  fi un teleski second-hand ce asteapta sa fie montat pe partia inceputa  inca din 2013. In varful pantei de ski s-a turnat un bloc imens de beton ce va face parte din teleski.

La coborare, in jurul orei 18, am fost ingrozit sa vad pe drumul de acces spre cabana cum curgea un adevarat torent vascos de dejectii umane rau mirositoare, de culoare inchisa. Cu greu ne-am facut loc sa trecem sa nu calcam pe reziduurile menajere  de la cabana. Se pare ca acestea se acumuleaza in timpul zilei intr-un bazin si seara sunt deversate direct in natura. Dupa ce traverseaza dumul, aceastea intra in raul Teleajen care curge prin Valea Berii.

Mergand pe traseul urmat de dejectiile provenind de la cabana am ajuns langa fantana Prof. Nicolae Ion. Apa innegrita de fecale curgea la 3 metrii distanta de izvor. Culmea este ca dimineata, cand inca apa era curata, un turist a baut direct din rau zicand ca "apa care trece peste sapte pietre este curata".
De aceea, mai jos, i-am avertizat pe turistii care campasera in Valea Berii, pe malul Teleajenului, sa nu bea apa sau sa nu o foloseasca la spalatul vaselor pentru  ca este poluata. Le-am aratat filmuletul cu canalizarea de la Cabana Ciucas. Mi-au multumit.

In  capatul Vaii Berii, la intersectia cu soseaua spre Cheia, este ridicata o frumoasa fabrica de imbuteliere a apei curate de munte vanduta sub numele de Keia. Aici tirurile pleaca incarcate cu apa din Teleajen in care este deversata canalizarea de la Cabana Cheia.  Probabil ca analizele de apa au fost facute intr-o perioada “uscata”.

Exista autorizatie de mediu pentru Cabana Ciucas? Sigur exista. Totusi Garda de Mediu cunoaste situatia actuala? Banuiesc ca nu.

 
Ciucasul ne asteapta sa il vizitam si sa bem din paraiele sale. 
Dar muntele tacut nu poate lupta in locul nostru cu cei ce ii otravesc izvoarele.Am postat aici  un filmulet cu reziduurile ce coboara seara de la Cabana Ciucas:

    

Uneori e periculos sa lucrezi cu romii

Lucrez ca voluntar in satul celor 70 de bordeie din decembrie 2009, deci de un an si jumatate. M-am legat sufleteste de acesti oameni si in special de copii.
Multi cunoscuti de-ai mei m-au “incurajat” sa renunt si sa aleg un alt domeniu in care sa am satisfactii mai mari si in care sa reusesc. Mi s-a prezis ca nu voi avea rezultate si ca voi abandona cand voi intelege ca nu merita sa te sacrifici pentru acesti oameni. Am ignorat toate aceste sfaturi considerand ca persoanele respective gresesc pe motive rasiale.
Insa nu pot nega faptul ca de mai multe ori am avut mari probleme din partea unor locuitori din acest sat.
Citeste continuarea aici  

Povestea unui detinut pe viata eliberat

Cand vorbesc despre detinutii pe viata parca ma mananca ceva pe sira spinarii. Sa stii ca esti inchis intr-o celula pentru tot restul vietii nu este usor de suportat. Am vazut astfel de detinuti si la Penitenciarul Codlea unde activez ca voluntar. Am vorbit cu unii din ei printre grilajele de fier care ii opreau sa iasa din camera. Cu un altul am vorbit fata in fata, liber, la intalnirile pe care le avem cu persoanele private de libertate. Ii privesc cu compatimire si parca as dori sa fac ceva pentru ei dar nu stiu ce.
Un prieten de-al meu, tot din Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Mihai Enea, a facut o promisiune unui vieţaş. Mai jos este redat articolul scris de el. Parca mi-as dori sa fac si eu ceva asemanator pentru un alt detinut pe viata, Robert pe care l-am intalnit la Codlea. Exemplul prietenului meu ma inspira....
Citeste mai mult aici 
    

Strangem impreuna pachete cu daruri pentru copii?

Te invit sa facem ceva cu folos pana la Craciun.
Doresc sa strangem pentru copiii din Satul 70 un numar de 200 de pachete cu cadouri.
Ne poti ajuta sa ne atingem scopul?

Citeste mai mule informatii aici:
http://copilandria.wordpress.com/2010/12/21/copilandria-continua/
    

Ce ai mancat azi dimineata?

Redau mai jos o poezie scrisa de mine in urma unor trairi interioare intense avute in urma contactului cu tineri drogati. Desi stiam de existenta lor, de curand am putut sa ii vad de foarte aproape.
M-am gandit la cata suferinta pot provoca parintilor lor. Totusi ei aduc si venituri celor ce comercializeaza drogurile interzise sau a celor "usoare" permise.
In Romania exista asa zisele "Magazine de vise" care cred ca ar trebui inchise cat mai curand, altfel lasam sa se autodistruga copiii nostrii.
Pentru asta m-am inrolat in cauza: INCHIDETI MAGAZINELE DE VISE ! SALVATI GENERATIA TANARA!
Am scris totodata aceasta poezie "traita" de mine. Pana mea nu s-a oprit pana nu a fost incheiata si ultima strofa. Mi-as dori sa mai revina pe la mine "muza" poeziei.Ce ai mancat azi dimineata?

-Spune-mi, tu ce ai mâncat azi dimineață
în timp ce Regele tau plângea?

-Eu am mâncat azi dimineață
fasole cu mărgăritare.
Regele meu plângea
fiindcă trei dintre fiii Săi s-au drogat
cu ierburi din magazinul de vise
de peste drum.

Iar eu mâncam în acest timp
fasole cu mărgăritare:
fasole cu boabe mari și boabe mici
cu mărgăritare dulci și sărate.

Regele meu plângea
pe scările magazinului Star
unde trei dintre copiii săi
s-au drogat.

Fasolea mea era de doua feluri:
cu boabe mari și colorate
și boabe albe, mici și dulci.
Iar mărgăritarele: sărate.

Regele meu plângea
pentru că fiul Sau mai mic suferea:
a fost dus fiul pierdut, drogat, la Spital,
cu ochii iesiti din orbite, ca două cepe, lacrimate.

Însa fasolea din grădina mea
avea boabe mari, mov și zemoase
și  boabe albe, mici și gustoase
ce pot fi servite doar cu mărgăritare.

Mărgăritarele le-am primit de la Rege:
mărgăritare mov, mari și sărate
și mărgăritare albe, mici și dulci.
Ele mi-ajung pentru o viaţă de print.

Sunt frate cu printul mai mic
si viata mea e presărata cu multe mărgăritare sărate:
ele cresc pe araci,
ca fasolea din gradina mea.

Dar tu: cei ai mancat azi dimineaţă
în timp ce Regele meu plângea
iar eu savuram mărgaritare mov şi mărgăritare albe
de pe aracii din gradina mea?Vali Bota
Brasov, 21 decembrie 2010
    

More Recent Articles


You Might Like

Safely Unsubscribe ArchivesPreferencesContactSubscribePrivacy