Saps quan notes que tens una joia a les mans? Doncs això em passa amb aquest llibre descomunal de vicent Marqués, una obra enciclopèdica (de fet, és el primer volum del que espero sigui una llarga i profunda serie) on l'autor repassa les arrels ...

Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


  1. de llibres: Història de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués.
  2. de llibres: Arroces contemporáneos de Quique Dacosta
  3. de llibres: El Thyssen en el plato
  4. de radio: parlant de Bardeni al Deixa'm Tastar
  5. de llibres: Revolution de Pepe Barrena
  6. More Recent Articles

de llibres: Història de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués.


Saps quan notes que tens una joia a les mans? Doncs això em passa amb aquest llibre descomunal de vicent Marqués, una obra enciclopèdica (de fet, és el primer volum del que espero sigui una llarga i profunda serie) on l'autor repassa les arrels històriques dels plats que formen el nostre bagatge culinari.
Ho fa amb una visió que -a mi- em resulta novedosa i sorprenent, formant una unitat cultural en tota la zona occitano-catalana. Es a dir, més enllà del que anomenem Catalunya Nord, s'inclou una zona on la llengua llemosina va ser la pròpia i en una curiosa introducció històrica i gens culinària s'explora la possibilitat de que el català sigui un dialecte d'aquesta llengua d'Oc original.

Tornant a la cuina, l'autor fa un exercici brutal de repàs històric sobre cada un dels plats, i a més a més, en proposa una recepta. Les anotacions del llibre (les de cada recepta o les introduccions temàtiques) estan trufades de referències literaries cultes i històriques. Un festival de coneixement que estic gaudint pàgina a pàgina.

En definitiva, un volum colossal que hauria d'estar al màxim de biblioteques del país que sigui possible. Aquest llibre s'ho val!


Història de la cuina catalana i occitana
Autor: Vicent Marqués
Editorial Sidillà
Any: 2018
ISBN: 978-84-94-947484-8-6
    

de llibres: Arroces contemporáneos de Quique Dacosta


El manual definitiu per als que vulguin -volem- conèixer al màxim el món de l'arròs. Amb una visió contemporània que no manlleva al lector les bases de la tradició. Una visió molt mediterrània (la seva, es clar!) de l'arròs amb especial atenció a les varietats més típiques de la costa valenciana. Estris, coccions, ph, utensilis, temps de cocció,...i receptes del restaurant tri-estrellat de Quique Dacosta per als que tingueu ganes de emular a casa la meravella


Al llibre trobem també espai per a la ciencia culinària de l'arròs:

"tradicionalmente, se creyera que el arroz se cuece antes si está acompañado de tomate y cebolla, es decir, en un medio ácido. En realidad, lo que ocurre es que ,antes de estar en su punto, el arroz ya adopta una textura pastosa, lo cual se presta a equívoco. Debido a la retrogradación de jugos que expulsa la cebolla o el agua que suelta el tomate, es preciso prolongar el tiepmo de cocción al fuego para evaporar esos líquidos expulsados (que, por error, no se suelen tener en cuenta. Eso explica por qué en un medio ácido el resultado puede acabar siendo un arroz pasado de cocción. Pero insisto, no por acelerar o recortar el tiempo sino por cambiar la textura y darle más liquido que evaporar"

ARROCES CONTEMPORÁNEOS
Autor: Quique Dacosta
Editorial: Montagud Editores
ISBN: 978-84-7212-114-0
    

de llibres: El Thyssen en el plato


Qui pensa que la cuina (professional) és un art o pot arribar a ser-ho? Not me.

Un ofici extraordinari, sí. Una activitat creativa, sense cap dubte i pot arribar a ser d'un nivell extrem en aquest aspecte. Una artesania d'alta volada? en molts casos. Un art? Not me.


I malgrat això, aquest llibre és una joia, la interpretació mengívola de grans cuiners han fet d'obres d'art exposades el museu Thyssen.

25 cuineres i cuiners com Quique Dacosta, Sacha Hormaechea, Carme Ruscalleda, Ángel León, Albert Raurich,... i Lucía Freitas. A través d'aquesta cuinera gallega que ens te a casa enamorats vem descobrir el llibre (gracias Lucía!).

És un plaer llegir amb pausa com uns cuiners s'inspiren en la relació de color-ingredient per proposar un plat, mentre altres potser fan servir la memòria emocional que un cert quadre els evoca per a recuperar una mossegada que els va acompanyar en cert moment de la vida.

O fins i tot com Martín Berasategui han escollit una pintura paisatgistica i evocadora perque 'La cocina vasca es una cocina de producto (...) En el País Vasco somos unos privilegiados por contar con productos muy diversos y de gran calidad. En cuanto vi la Pintura de Jacob Philipp Hackert Paisaje con el palacio de Caserta y el Vesubio me sentí sumergido en los montes del País Vasco con las ovejas pastando, el sabor de nuestro cordero, y no tuve duda a la hora de elegir este plato. La Chuleta de cordero de leche con suero de parmesano, buñuelo y trigueros".
És només un exemple. Y así todo, hoyga.
    

de radio: parlant de Bardeni al Deixa'm Tastar


Aquest dissabte vaig tenir el plaer de compartir una estona amb el Marc i la Xènia en el seu programa Deixa'm Tastar, cada cap de setmana a SER Catalunya. Em van convidar a parlar d'un restaurant que m'agradi i -la vida és triar- vaig escollir Bardeni. Un local diferent a tots els altres locals que tenim a Barcelona i que acumula un grapat gran de virtuts càrnies. Us deixo la secció, per si voleu repassar/conèixer millor la casa de Dani Lechuga :)
  Escucha "Al Deixa'm tastar..."Anem de restaurants" amb el cronista Òscar Gómez" en Play SER
    

de llibres: Revolution de Pepe Barrena

LIBRO REVOLUCIÓN DE PEPE BARRENA

A aquestes alçades, tothom està d'acord que la generació de la revolució culinaria hispànica és ja cosa del passat. Amb Adrià al capdavant es van capgirar molts paradigmes i com passa amb totes les vanguardies, alguna cosa deixa pòsit i una altra part marxa per l'aigüera del temps. És la vida.

A la meva llibreria preferida quan viatjo a Galicia (Follas Novas, Santiago) vaig trobar aquest llibre que repassa més visualment que en profunditat cent plats o elaboracions icòniques d'aquesta generació. A cada pàgina un plat, a cada plat una foto i a cada foto un petit (potser massa?) text explicatiu.


Él llibre és en definitiva, una interessant recopilació d'alguns dels plats -alguns dels moments- que han marcat una època, ben interessant per als que -ai las- estiguin interessats en conèixer una cuina que ho va saccejar tot. Si a cada plat hi aparegués l'any en que es va crear, seria la repanotxa!

REVOLUTION
Autor: Pepe Barrena
Editorial: Planeta Gastro
ISBN: 978-84-08-1732-4

    

More Recent Articles


You Might Like

Safely Unsubscribe ArchivesPreferencesContactSubscribePrivacy