5 oktober 2017 Bezoekers van de studiezaal in het Nationaal Archief kunnen vanaf nu archiefstukken zelf op hoge kwaliteit scannen. Het gebruik van de scanner is gratis. Scans worden op een USB-stick gezet. Speciale scanner In de studiezaal zijn ...

Klik op het logo om naar de site van het Nationaal Archief te gaanN-A-Zine


Here are the latest articles for you. Click here to start your FREE subscriptionNationaal Archief | Nieuws- en persberichten - 5 nieuwe artikelen

Zelf scannen op de studiezaal

5 oktober 2017
Scanner op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Bezoekers van de studiezaal in het Nationaal Archief kunnen vanaf nu archiefstukken zelf op hoge kwaliteit scannen. Het gebruik van de scanner is gratis. Scans worden op een USB-stick gezet.

Speciale scanner

In de studiezaal zijn bezoekers steeds vaker bezig met camera’s en mobieltjes om een foto te maken van de stukken. Om het hen makkelijker te maken én om beschadigingen aan de archiefstukken te voorkomen, is er nu een speciale scanner geplaatst. 

Eenvoudig in gebruik

De scanner is eenvoudig te gebruiken. Zodra je het stuk op de speciale beschermmat hebt gelegd en op de scanknop hebt gedrukt, stelt de scanner automatisch scherp. Het apparaat ziet waar de randen van het document zijn en snijdt de rest automatisch weg. Je kunt het document zelfs scheef neerleggen, de scanner maakt er een recht beeld van.

USB-stick

De in hoge resolutie (300dpi) gescande archiefstukken worden op een USB-stick geplaatst in jpg formaat. Bezoekers die scans willen maken wordt daarom aangeraden een USB-stick mee te nemen. 

    
 Ketelaarlezing ‘Quantified Self’ door Gary Wolf

3 oktober 2017
Gary Wolf

Uitnodiging 

De Algemeen Rijksarchivaris nodigt u van harte uit voor het bijwonen van de Ketelaarlezing op 16 november 2017 bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Ketelaarlezing door Gary Wolf 
QUANTIFIED SELF 
De homo informaticus: bepalen data en algoritmes wie we zijn?

16 november 2017 | 16.00-18.00 uur | Nationaal Archief, Den Haag

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl

Hoeveel stappen zet je op een dag? Hoe hoog zijn je hartslag en bloeddruk? Hoe lang heb je vannacht geslapen?

De huidige generatie digitale apparaten maakt het steeds makkelijker ons eigen gedrag te registeren. Of om datgene wat zich in ons lijf afspeelt. Omdat het kan, omdat het leuk is en omdat het inzichten geeft. Het stelt ons in staat betere beslissingen te nemen.

Meten is weten. Maar wie weet wat? Het verzamelen van al die persoonlijke data brengt interessante vraagstukken met zich mee.

Hoe sla je deze data op? Hoe houd je het duurzaam toegankelijk? Hoe ga je om met privacyvraagstukken zodra je de data deelt of samenvoegt? Wie is uiteindelijk eigenaar van deze data?

Behalve leuk en nuttig, kan het opslaan van persoonlijke informatie ook risico’s met zich meebrengen. Het is de hoogste tijd dat archief- en informatieprofessionals hierover het gesprek met elkaar aangaan.

Kom op 16 november naar de Ketelaarlezing en voer dit belangrijke debat mee
Online meepraten? #Ketelaar2017

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl
Let op! Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname op volgorde van aanmelding.

Gary Wolf & The Quantified Self

The Quantified Self is een wereldwijde samenwerking tussen gebruikers en makers van self-tracking instrumenten. Gary Wolf is mede-oprichter van The Quantified Self. Bekijk zijn populaire TED talk Quantified Self

TED talk Gary Wolf

Ketelaarlezing

De Ketelaar-lezing is in 2002 ingesteld door het Nationaal Archief bij het afscheid van prof. dr. F.C.J. Ketelaar (algemene rijksarchivaris van 1989 tot 1997). De Ketelaarlezing concentreert zich op actuele ontwikkelingen die betrekking hebben op ethische en technische concepten van archivering met een impact op de samenleving. Dit jaar wordt de lezing voor de vijftiende keer uitgesproken.

In samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland.

Logo KVAN

Column Algemeen Rijksarchivaris Marens Engelhard: Meten en Weten

"De Quantified Self beweging leek mij tot voor kort het domein van nerds, navelstaarders en experimentele kunstenaars. Tot ik in het voorjaar in de VS kennis maakte met Gary Wolf en hij me uitnodigde voor de QS 17 conferentie in Amsterdam. De beweging blijkt breder. Zij bestaat uit mensen die met allerlei sensoren hun activiteiten, stemmingen en lichaam bijhouden..."
Lees de gehele column van Marens Engelhard op de website van Binnenlands Bestuur.

Lees ook het artikel Quantified self in de praktijk  door de Quantified self specialist Peter Joosten.

Aanmelden

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl

Lees ook het artikel Quantified self in de praktijk  door Peter Joosten.

    
 23 en 24 november: symposium Rethinking the VOC?

29 september 2017

Het Nationaal Archief en Universiteit Leiden nodigen u van harte uit om deel te nemen aan het wetenschappelijke symposium ‘Rethinking the VOC?’, waar we vanuit nieuwe perspectieven naar aloude thema’s kijken.

Nieuwe inzichten

De unieke archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie zijn een blijvende inspiratiebron voor historisch onderzoek en academische programma’s. De insteek van die onderzoeken is de afgelopen jaren veranderd. Experts van over de hele wereld, delen vernieuwende inzichten over welke mogelijkheden de archieven vandaag de dag bieden. Vragen die worden beantwoord, zijn bijvoorbeeld: ‘Wat is de toegevoegde waarde van niet-Westerse en cross culturele perspectieven?’,  ‘Wat betekent dit voor onze perceptie van de VOC als kosmopolitische handelsorganisatie?’ en ‘In hoeverre moeten de koloniale archieven worden gedekolonialiseerd?’ En als je dat zou doen: ‘Wat zijn de gevolgen daarvan voor de onderzoekers en hun achterban?’

Kortom, een variatie aan interessante thema’s die aandacht verdienen en krijgen op 23 en 24 november 2017 tijdens het symposium ’Rethinking the VOC’ . Het complete programma en het inschrijfformulier vindt u op www.gahetna.nl/rethinkingvoc.

Het symposium vindt plaats op het Nationaal Archief in Den Haag. De toegang is gratis. En de voertaal is Engels.

    
 Lancering digitaal platform Kennisnetwerk Informatie en Archief

25 september 2017

Vanaf 25 september kunnen alle informatie- en archiefprofessionals elkaar ontmoeten op kia.pleio.nl. KIA staat voor Kennisnetwerk Informatie en Archief. Het kennisnetwerk is een samenwerking van het Nationaal Archief, KVAN/BRAIN en Archief 2.0. Met de start van deze nieuwe Pleio-deelsite wordt ook de nieuwe vormgeving geïntroduceerd. Deze  verwijst naar ons motto ’Kennisdelen zit in ons DNA’.

Word lid van een van de diverse kennisplatforms, neem deel aan discussies, werk online samen of wissel kennis uit: het kan allemaal!

Het platform kia.pleio.nl maakt deel uit van Pleio. Pleio is het samenwerkingsplatform voor de publieke zaak.

#Kennisdelen zit in ons DNA. Deel je ook mee?

    
 


Verbeterslag TMLO

15 september 2017

Er komt een nieuwe versie van TMLO. TMLO gaat over de metadatering van lokale overheden. In de nieuwe versie kunnen gebruikers specifiekere keuzes maken bij het invullen van TMLO. En dus meer toepassen op de eigen organisatie. Het concept is onlangs beoordeeld door archief- en informatieprofessionals en door geïnteresseerden via het kennisplatform Metadata. De nieuwe versie wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd. Hou hiervoor de site in de gaten.

Metadata

Metagegevens zorgen ervoor dat overheden hun eigen en elkaars informatie kunnen vinden en interpreteren. Dat er zorgvuldig wordt omgegaan met gevoelige informatie, en dat informatie tijdig vernietigd wordt of juist bewaard blijft. Zonder informatie die vertelt waar de documenten of gegevens vandaan komen, en wanneer, waarom en door wie ze gemaakt zijn, is het niet mogelijk om te zoeken in digitale informatie. En zonder technische metagegevens weten we niet hoe we bestanden later leesbaar moeten maken.

Waarom een nieuwe versie?

De huidige versie van TMLO beschrijft vooral het WAT: Welke metadata moeten lokale overheden vastleggen? De gebruikers van TMLO – lokale overheden, archiefinstellingen en leveranciers –  willen ook weten HOE je dat dan moet doen.

Hoe nu verder

Alle opmerkingen en suggesties die zijn binnengekomen worden verwerkt en besproken. Ze worden tevens gepubliceerd als de nieuwe versie van TMLO verschijnt op pleio.

TMLO is nooit af. Er zijn altijd nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Dus als u nog aanbevelingen heeft? Wij horen het graag! Reageren kan via contact@nationaalarchief.nl.

    
 


More Recent ArticlesTerug naar de site van het Nationaal Archief

You Might Like

Click here to safely unsubscribe from "Nationaal Archief | Nieuws- en persberichten."
Click here to view mailing archives, here to change your preferences, or here to subscribePrivacy