Számos tanulmány igazolja, hogy a sírás érzelmileg felszabadító hatású, és számos fizikai előnye is van (pl. méregtelenítés a könnyek által). Miért érzik mégis legtöbben rosszul magukat ha mások előtt elsírják magukat? Miért ...

Click here to read this mailing online.

Your email updates, powered by FeedBlitz

 
Here is a sample subscription for you. Click here to start your FREE subscription


  1. Sírni vagy nem sírni?
  2. "Hivatalos EFT" - módosítások az EFT tananyagban 1.
  3. Gary Craig új weboldala és az "új" EFT
  4. Kapni is tudni kell - 1. rész
  5. FASTER EFT – MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR!
  6. More Recent Articles

Sírni vagy nem sírni?

Számos tanulmány igazolja, hogy a sírás érzelmileg felszabadító hatású, és számos fizikai előnye is van (pl. méregtelenítés a könnyek által). Miért érzik mégis legtöbben rosszul magukat ha mások előtt elsírják magukat? Miért megatív még mindig a sírás társadalmi megítélése? Korábban is foglalkoztam ezzel a témával, mert én például szégyelltem az örömkönnyeket és azt, amikor meghatottságtól fojtogatta a torkomat a sírás. Nem akartam kimutatni ezeket az érzéseket, több program is működött bennem, ami megakadályozta ezt.
Vannak akik a fájdalomra nem (vagy sem) engedik magukat sírással reagálni. Azt gondolhatnánk, hogy főleg a férfiakra jellemző ez, hiszen a hagyományos nevelés szerint "a nagyfiúk nem sírnak". De meglepően sok nő is érzi úgy, hogy nem mutathatja gyengének magát, vagy hogy nem terhelhet másokat a sírásával. Itt rögtön két korlátozó hiedelmet is beazonosíthatunk: "a sírás a gyengeség jele" ill. "a sírásom másokat zavar, kényelmetlenül érzik magukat a környezetemben". Bár előfordulhat mindkettőnél, hogy bizonyos esetekben ez igaz, mégis ha valaki bármelyiket is általános igazságként őrzi a tudatalattijában ("falfeliratai között" - ahogy Gary Craig mondaná), akkor ideje azt kopogtatással felülírnia.

 
Kopogtatás közben ügyfelekkel gyakran tapasztalom meg, hogy könnybe lábad a szemük vagy remegni kezd a hangjuk, és küzdenek a sírás ellen. Ilyenkor bátorítom őket, hogy engedjék csak nyugodtan el magukat, nekem nem kellemetlen ha sírnak, sőt! Persze nem arról van szó, hogy a kopogtatás fájdalmas folyamat lenne, a sírás a feloldás eszköze lehet.
Ma egy olyan ügyfelet "ríkattam meg", aki elmondása szerint sosem szokott sírni. Miután megnyugtattam, hogy ez jó jel, és máskor is nyugodtan engedje ezt meg magának, akkor azt mondta: "na jó, akkor majd elvonulok egy üres szobába és jól kisírom magam". Puff! Beugrott édesanyám képe, aki mindig elvonult a bajával, nem akart terhelni vele bennünket. Erre gondolva megszületett bennem az a gondolat, amit korábban nem láttam ilyen tisztán, de most ennek az ügyfelemnek remélem segítettem vele:
"Ne gondold, hogy a családodat zavarja a sírásod. Eleve tehetetlennek érzik magukat amiatt, hogy a problémád megoldásában nem tudnak segíteni. Ha elvonulsz, kizárod őket arra az időre az életedből, megtagadod tőlük a lehetőségét annak, hogy fizikailag is kifejezzék az együttérzésüket, megölelhessenek és érezhessék, hogy valamit mégis tudnak érted tenni. Közelebb kerülhetnek az egység megéléséhez."
Persze családja válogatja... de én szeretném hinni, hogy így van.
    

"Hivatalos EFT" - módosítások az EFT tananyagban 1.

Ígértem, hogy megírom a legfontosabb változásokat, melyeket Gary új tananyagában találtam. Csak azokra fogok kitérni, melyek az átlagos kopogtatót, illetve a az EFT-t mint önsegítő technikát alkalmazókat érinthetik. Gary új tananyaga csak a weboldalán elérhető, mint korábban írtam is. Szeretném előre leszögezni, hogy nem változott annyit, hogy aggódni kéne amiatt, hogy esetleg valamit nem jól csinálsz, ha az eddig tanultak alapján alkalmazod.

 
Az EFT név azt az univerzális segítő-gyógyító módszert takarja, melyet Gary Craig megalkotott és sok éven keresztül tanított, de amely mára sokféle más technikát is magában foglal, melyeket az EFT-t művelők és oktatók hozzáadtak. Ez önmagában nem baj, hiszen maga Gary is bátorított mindenkit, hogy kísérletezzenek vele, alkalmazzák mindenre, fejlesszék tovább. Viszont az újonnan érkezők összezavarodhatnak, a sokféle alkalmazás, variáció láttán esetleg elvész az eredeti koncepció. Ezért tartotta fontosnak, hogy megtegye ezt a lépést (amit ő maga is bevall, hogy már régen meg kellett volna tennie), és leírja a "Hivatalos EFT" módszert. Javasolja, hogy mindenki először ezt tanulja meg, ebből induljon ki, és utána természetesen saját ízlésének, szükségleteinek megfelelően próbálja ki, alkalmazza a különböző variációkat.
Személy szerint teljesen egyetértek vele. Én is találkoztam már olyan esettel, hogy valaki panaszkodott, hogy "próbáltam az EFT-t is, de nekem nem működött". Amikor megkérdeztem, hogy hogyan csinálta, elmesélte, hogy a szokásos pozitív megerősítéseit kopogtatással fokozva gyakorolt csak, vagy előre megírta magának a köröket (ezek természetesen nagyrészt pozitív állításokat tartalmaztak), és ezekkel mechanikusan kopogtatott néhány napig. Nem csodálom, hogy nem ért el jelentős eredményt!

A "Hivatalos EFT" oldala - Kattints ide

Na jó, nézzük a legfontosabb módosítást. Az eredeti Kézikönyvben az Alaprecept a "szendvics", amit úgy is szoktunk hívni, hogy "a teljes kör". Most az Alaprecept a korábban "rövid kör"-ként emlegetett sorozat, ami a Karate Ponton történő előkészítés (itt is megfigyelhető, hogy gyakran csak egyszer ismétlik ezt a bevezető mondatot, nem pedig háromszor, ahogy korábban), és utána a Fejtető ponttól a Kar alatti pontig kopogtatás. A "Basic Recipe" fejezetben (ill. oldalon) megnézhetsz egy kb. 8 perces bemutató videót is (ha kezdő vagy, akkor nézd meg akkor is, ha nem tudsz angolul) az Alapreceptről illetve lejjebb a kiegészítő pontokról is.

A korábbi teljes kört megtartjuk arra a néhány esetre, amikor a probléma intenzitása nem akar csökkenni, és a további pontok beiktatása segíthet előrelendíteni a folyamatot. Nem árt tehát ismerni ezeket a pontokat is, de a mindennapi gyakorláshoz nem nélkülözhetetlenek.

A"Pszichológiai reverzió" fogalmát az új tananyag már nem tartalmazza, Gary tapasztalata szerint ez az elnevezés nem teljesen korrekt. Valójában olyan másodlagos előnyökről vagy újabb szempontok felmerüléséről van szó, melyeket a kopogtatás során amúgy is kezelünk, a bevezető mondatok szükségességét tehát már nem ezzel a jelenséggel magyarázza. A Ráhangolódás vagy Bevezetés ettől függetlenül megmarad a Karate Ponton. Az Érzékeny Pont, mint a Karate Pont "szinonimája" kikerült a tananyagból. Bár Gary korábban inkább használta az Érzékeny Pontot, az évek során rájött, hogy a Karate Pont ugyanolyan hatékony és sokkal könnyebben azonosítható, így könnyebben is tanítható.

A Kulcscsont légzés technika ritka használata miatt szintén kiszorult az új leírásból, így ha eddig nem tanultad meg, nem fontos erre energiát áldoznod. Ugyanígy kimarad a "Padlótól a plafonig történő szemforgatás" is, amit én időnként használok és változatlanul alkalmazni fogom, mert nagyon hatékony az utolsó 1-2 intenzitási pont leviteléhez, viszont Gary már nem tartja fontosnak tanítani.

Az eredeti Kézikönyvben az alaprecet leírásakor az szerepel, hogy egy idő után módosítsuk a bevezető mondatunkat és az emlékeztető kifejezéseket "ez a maradék....." megfogalmazással. Erre a tapasztalatok alapján nem feltétlenül van szükség, ezért már nem előírás. Természetesen megtehetjük ha így szoktuk meg, vagy ha szükségét érezzük.

Technikailag mindössze ennyi a változtatás, valójában csak egyszerűsíti a folyamatot. A későbbiekben azokról a finom változtatásokról fogok írni, melyek inkább a probléma megközelítésével kapcsolatosak.


    

Gary Craig új weboldala és az "új" EFT

Amikor Gary két éve visszavonult, azt ígérte, hogy még hallani fogunk róla. Kíváncsian vártam azóta is, hogy vajon mivel fog kirukkolni. Eljött az idő, és kiderült, hogy min dolgozott: az EFT aktualizálásán és új megközelítésbe helyezésén. A weboldalán elérhető Oktatóanyag felvált minden korábbit, így a magyarra is lefordított és ingyen letölthető Kézikönyvet is. Egyetlen hátránya a dolognak az, hogy az új információ csak angolul olvasható, és csak ezen az oldalon. Íme egy link hozzá, és utána folytatom: Go to Official EFT Tutorial Tudom, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy miért van ez így. Gary világosan leírja az okát, és elmeséli történetét az EFT-vel, jó és rossz döntéseit, tanulságait. A technika nevét most már levédte, magyarul "Hivatalos EFT" lett a neve, és azért nem engedi letölteni, másolni, lefordítani az anyagot, mert biztosítani szeretné, hogy mindenki a mindenkori legfrisebb információt találja ott, fenntartva magának a visszajelzések és tapasztalatok következtében szükségessé váló módosítások jogát. Mit tehetnek azok, akik nem tudnak angolul és szeretnék tudásukat naprakészen tartani? Megkereshetik oktatójukat, aki valószínűleg érti a nyelvet, és el tudja nekik mondani a változásokat. Használhatnak fordítóprogramot a weboldalon található információ lefordításához, bár nem tudom, hogy mennyire érthető szöveg sül ki belőle, mindenesetre meg lehet próbálni. Én a magam részéről igyekszem itt, ezen a blogon megosztani a jövőben mindazt, amit az új információ tanulmányozása közben erre érdemesnek tartok. Nemsokára jelentkezem újra... 
    

Kapni is tudni kell - 1. rész

A fogadással szemben álló rejtett blokkok felszabadítása

(A 2011-es Tapping World Summit interjúja Patricia Carringtonnal)

Teljesen emberi dolog többre vágyni, mint amink éppen van. Ez a vágy hozzájárult fajunk túléléséhez, és irányt, értelmet ad életünknek.

Ha úgy vizualizáljuk azt, amit szeretnénk, mintha már meg is lenne, előre “megtapasztalva” az élményt, az radikálisan megváltoztatja rezgéseinket az adott kívánsággal kapcsolatban, így a Vonzás Törvénye működésbe lendül és hozzánk vonzza mindazt, amit képzeletünkben már megtapasztaltunk.


Ilyen egyszerű lenne?

Valójában a törvény működését rejtett blokkok akadályozhatják, melyek a vágyott dolog elfogadásával kapcsolatosak.

A következőről van szó:

Képzeleted lehetővé teszi, hogy “azonnal” tied legyen mindaz, amit az életben meg szeretnél valósítani/szerezni. Számodra ez teljesen életszerű, képes vagy előre érezni az örömöt, amit a megszerzése felett érzel. Ha pozitív változást szeretnél emberi kapcsolataidban, egészségedben vagy anyagi helyzetedben – vagy bármilyen más változást szeretnél véghezvinni - , mindezt “házhoz szállítják neked” az elképzelés pillanatában, és ezt teljesen át tudod élni, még az ajtócsengőt is hallod, amikor megérkezik a futár.

DE – most képzeld el azt, hogy valami bosszantó dolog történik. Nem tudod kinyitni az ajtót, vagy résnyire nyitod csak, és rögtön becsapódik mielőtt az ajándékot megkaphatnád.

A történet tanulsága: HA NEM TUDOD TELJES ÁTADÁSSAL, ÖRÖMMEL ÉS HÁLÁVAL FOGADNI AZT AMIT KÉRTÉL, NEM TUD ELÉRNI HOZZÁD. KI KELL NYITNOD AZ AJTÓT ÉS BE KELL ENGEDNED!

Gondolj csak bele: Mi van, ha az áhított változás úgy érkezik, hogy nem tudod fogadni? Ha fogadás-képtelenséged az, ami blokkolja az életedet? Miért lehet az, hogy nem akarod elfogadni? Természetesen mindenkinél más és más lehet az ok, de általában a következők szoktak előfordulni:

- FÉLELEM attól, hogy ha megkapod amit szeretnél, az másokban (akiknek nincs meg az ami neked, nem érték el azt amit te, stb.) dühöt vagy neheztelést okoz, emiatt kevésbé fognak szeretni, vagy elhagynak, vagy esetleg még veszélybe is kerülsz.

- LELKIISMERET-FURDALÁS amiatt, hogy neked van valamid ami másoknak nincs.

- Az az ÉRZÉS, hogy valahogy nem érdemelsz meg ennyi jót az életedben.

- FÉLELEM attól, hogy ez az ajándék olyan hatalmas felelősséggel jár, amit nem szeretnél felvállalni.

- FÉLELEM attól, hogy az ajándék megváltoztat majd téged, és elveszted identitásodat. És így tovább….

Az a baj, hogy legtöbben nem veszik észre, hogy a fogadás lépése náluk blokkolva van, mivel természetesnek veszik, hogy “érzékenyek” vagyunk, és azt is, hogy mindenki “jó dolgokra” vágyik.

Így a legelső feladat megkeresni ezeket a blokkokat.

A “FOGADÁSSAL” KAPCSOLATOS BLOKKOK FELDERÍTÉSE

Írj le 5 dolgot, amit szeretnél ha megvalósulna (lenne) az életedben (lehetnek kis és nagy dolgok is, mindegy):

1. _____________________________________________________________________

2. _____________________________________________________________________

3. _____________________________________________________________________

4. _____________________________________________________________________

5. _____________________________________________________________________

Írd le, hogy mi lehet a hátránya annak, hogyha megkapod amit szeretnél (az előnyeit már tudod!) :

1. _____________________________________________________________________

2. _____________________________________________________________________

3. _____________________________________________________________________

4. _____________________________________________________________________

5. _____________________________________________________________________

(Ha több hátrányt is találsz, akkor folytasd a listát nyugodtan)

Most pedig mondd ki hangosan:

Megérdemlem, hogy … (írd ide amit kértél)”

Értékeld, hogy ez a mondat mennyire hangzik IGAZnak számodra, a 10 azt jelenti, hogy abszolót igaz, a 0 pedig azt, hogy egyáltalán nem. Sokak számára jelentős téma a megérdemlés. Figyeld meg, hogy ez rád érvényes-e, hogy később kopogtatással ezt semlegesíthesd.


Most pedig dolgozzunk az elsővel az 5 lehetséges hátrány listáján szereplők közül. (A többivel majd később magadnak kell foglalkoznod.) A lépések:

Képzeld el, milyen érzés (milyen mellékhatással jár) megkapni ezt az ajándékot amit kértél, értékeld 0 és 10 között, hogy mennyire kellemetlen ez a mellékhatás számodra (a 10-es a maximálisan kellemetlen, a 0 pedig azt jelzi, hogy egyáltalán nem probléma számodra).

A kellemetlen érzés kezdőértéke (kopogtatás előtt): _______________

A kellemetlen érzés értéke kopogtatás után: _____________

1. KOPOGTATÓ GYAKORLAT

Kezdj el kopogtatni a Karate Ponton, és mondd hangosan háromszor egymás után: “Bár félek attól, hogy … (ez és ez fog történni – ide jön a kellemetlen mellékhatás), elfogadom, hogy ez egy olyan probléma, amit kopogtatással kezelni tudok.”

Most kopogtass a következő EFT meridiánpontokon:

Szemöldök: Nem akarom, hogy ez a kellemetlen dolog megtörténjen.

Szemsarok: Nagyon zavar.

Szem alatt: Csak az ajándékot akarom.

Orr alatt: De lehet, hogy nem kaphatom meg az ajándékot a kellemetlen mellékhatás nélkül?

Áll: Zavar ez a gondolat.

Kulcscsont: Az ajándékot akarom, probléma nélkül.

Kar alatt: Problémamentesen akarom az ajándékot.

Fejtető: Problémamentesen akarom az ajándékot.

Szemöldök: Úgy döntök, hogy feloldom ezt a konfliktust magamban.

Szemsarok: Szembenézek ezzel a kellemetlen mellékhatással, és kopogtatással megszüntetem.

Szem alatt: ... Kopogtatással kezelem.

Áll: Tudom, hogy sikeresen kezelhetem EFT-vel.

Kulcscsont: Úgy döntök, hogy megoldom.

Kar alatt: Úgy döntök, hogy szembenézek ezzel a nehézséggel, ami miatt az ajándékom esetleg késlekedik.

Fejtető: Kezelem ezt a mellékhatást.

Szemöldök: Úgy döntök, hogy egyszer s mindenkorra elhárítom az akadályokat az ajándékom útjából.

Szemsarok: Tökéletesen megnyitom az utat az ajándékom előtt.

Szem alatt: Megtisztítom az utat.

VÉGY EGY LAZA LEVEGŐT, MAJD LASSAN FÚJD KI.

Ezzel ennek a gyakorlatnak vége, később végezd el a listádon szereplő összes többi kellemetlenségre is.

Fontos, hogy ezeket a lehetséges problémákat egyenként mind kezeld, mert biztos lehetsz benne, hogy ha előbb nem mozdítod el ezeket az akadályokat, akkor az ajándékod érkezése késlekedhet vagy akár meg is hiúsulhat.

A kopogtatással sima utat biztosítasz az ajándékod fogadásához, és meg fogsz lepődni azon, hogy milyen könnyen működik a VT ha nem küldesz ki egymásnak ellentmondó üzeneteket az Univerzumba.


.... folyt. köv.

    

FASTER EFT – MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR!

2011. május 14-15-én
Robert Smith, a FasterEFT megalkotója kétnapos szemináriumi képzést tart Budapesten, amelynek témája:

Csúcsteljesítmény elérése a FasterEFT-vel

A FasterEFT többféle technikát ötvöz. Többek között az EFT, NLP és más személyiségfejlesztő
módszerből áll össze egy olyan hatékony rendszerré, amelynek elsajátításához nem
szükséges semmilyen előképzettség. Valójában saját belső gondolkodásunkról szól, és arról,
hogy hogyan változtathatjuk meg a világot azáltal, hogy saját magunk megváltozunk.

„A FasterEFT alapgondolata az, hogy abszolút semmilyen probléma nincs veled, tökéletesen
működsz akkor is, ha éppen rosszul érzed magad. A tested működése az emlékeiden és a
tapasztalataidon alapszik. Gondolj valamire és már érzed is! A tested hűségesen megvalósítja
mindazt, amire gondolsz. Mi ez tulajdonképpen? A tökéletes teremtés!” – vallja Robert
Smith, a FasterEFT magalkotója.

A FasterEFT most először kerül bemutatásra Magyarországon. Könnyen megtanulható,
használata egyszerű és villámgyors. Alkalmazási területe szinte végtelen, hiszen a stressz
és az érzelmeink táplálják és tartják fenn a problémáinkat. A FasterEFT hatására életünk
minden területén pozitív változások indulnak el. Ugyanakkor óriási előny, hogy nem csak
problémák megoldására alkalmazható, hanem személyiségfejlesztésre, önbizalmunk
növelésre, sőt még a csúcsteljesítmény elérésére is!

Tapasztald meg az igazi szabadságot túl mindazon, amit valaha olvastál, gondoltál
vagy álmodtál. Fedezz fel egy egyszerű önbizalom-növelő technikát, amit bárhol
alkalmazhatsz, és teremts magadnak egy olyan életet, amilyenre mindig is vágytál.
Megtanulhatod, hogyan szüntetheted meg régi, nem kedvelt szokásaidat, hogy helyet adj
egy új személyiségnek. Légy tanúja mások gyors megváltozásának.

További információ, FasterEFT videók (magyar képaláírással) és
jelentkezés a május 14-15-i szemináriumra:

http://www.humanharmony.hu/index.php?page=FasterEFT

Tel.: 06-1/270-2281
    

More Recent Articles


You Might Like

Safely Unsubscribe ArchivesPreferencesContactSubscribePrivacy