"Urnebesna tama" Jubilarni 50. Bitef pod sloganom Na leđima mahnitog bika svečano je zatvoren sinoć izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka) u ...

 

Završen jubilarni 50. Bitef and more...Kontaktirajte nas

Prijavite se na newsletter

Odjavite se sa newslettera

Završen jubilarni 50. Bitef

"Urnebesna tama"
"Urnebesna tama"

Jubilarni 50. Bitef pod sloganom Na leđima mahnitog bika svečano je zatvoren sinoć izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka) u Madlenijanumu.

Tokom devet dana trajanja festivala, u glavnom programu izvedeno je 12 predstava koje su se bavile temama kao što su katastrofa izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama, projektovanje poželjne slike tih kultura, konstruisanje stereotipa…

Žiri 50. Bitefa u sastavu: Jun Čeo Kim iz Južne Koreje (predsednik žirija), Aleksandar Denić iz Srbije, Tomas Irmer iz Nemačke, Aleksandra Jovićević iz Srbije i Femi Osofisan iz Nigerije, razmotrio je svih 12 predstava i doneo odluku da samo četiri predstave zavređuju da budu razmotrene za neku od nagrada. Od te četiri je, velikom većinom, odlučeno da Grand Prix „Mira Trailović“ bude dodeljen predstavi "Urnebesna tama" reditelja Dušana Davida Paržižeka, u produkciji Burgteatra iz Beča.

Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ žiri je ravnopravno dodelio dvema predstavama: "Sviti Br.2" Žorisa Lakosta i Enciklopedije reči, u produkciji Ešel 1:1 (Pariz), koja je dodeljena jednoglasno, i predstavi "Jašući oblak", reditelja i producenta Rabi Mruea (Liban), koja je dodeljena većinom glasova. U obrazloženju žiri je istakao da je predstava "Svita Br. 2"  proširila granice dokumentarnog teatra svojom hrabrom, intenzivnom i kreativnom upotrebom ljudskog glasa, dok je predstava Jašući oblak dokazala kako snažan politički stav može da preraste u estetski doživljaj.

Politikin žiri u sastavu Ana Tasić, predsednik, Dijana Milošević, Iva Milošević, Borka Golubović Trebješanin i Radojica Džunić, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja 39. Politikina nagrada za najbolju režiju na Bitefu dodeli Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu "Urnebesna tama", Burgteatra iz Beča. Žiri je obrazložio da Paržižekova režija spretno i razigrano scenski izražava složena značenja Locove drame, savremene, pomalo naivne, vrlo ironične i politički prilično nekorektne avanturističke pripovesti koja odražava nagomilane apsurde postkolonijalnog sveta. Rediteljski izbor da četiri glumice igraju različite muške likove je intrigantan, pojačava scensku teatralnost i uspostavlja jaču gledalačku distancu prema događajima. Jaz između fizičke pojave glumica i likova koje predstavljaju jako je stilizovan, komičan i tipičan za Paržižekou režiju, izgrađenu na šaroliko razmaštanim i često lucidnim rešenjima.

Po oceni publike, najbolja predstava 50. Bitefa je "Svita br.2." sa prosečnom ocenom 4,6. Iza nje su predstave "6&7" i "Rodoljupci" (podjednako ocenjene: 4,5), a na 3. mesto publika je stavila predstavu "Saosecanje. Istorija mitraljeza" (sa ocenom 4,4).
        
 

Na leđima mahnitog bika...do završetka 50. Bitefa

Na leđima mahnitog bika...do završetka 50. Bitefa
Na leđima mahnitog bika...do završetka 50. Bitefa
Jubilarni pedesti Bitef održava se u Beogradu od 24. septembra do 2. oktobra, pod sloganom Naleđima mahnitog bika. Već na polovini festivala, stiče se utisak da su visoka očekivanja javnosti u vezi sa sadržajem festivala bila opravdana.

U proteklih nekoliko dana, publika je imala priliku da vidi predstave nemačkog govornog područja:(Urnebesna tama bečkog Burgteatra, Saosećanje. Istorija mitraljeza berlinskog Šaubinea, Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem u produkciji Gintersdorfer/Klasen), kao i savremene plesne predstave sa Dalekog istoka, 6&7 u produkciji Plesnog pozorišta TAO iz Pekinga i multimedijalni projekat Softmachine: Rijanto + Sijao Ke x Cihan, singapurskog umetnika Čoja Kafaija.

Amsador: nemačko-afrički komad sa pevanjem, foto Jelena Janković
Amsador: nemačko-afrički komad sa pevanjem, foto Jelena Janković

Posebnu pažnju privuklo je i otvaranje 28. Kongresa IATC-AITC, svetskog udruženja pozorišnih kritičara, kao i dodela prestižne nagrade Talija jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca i boraca za ljudska prava, Femiju Osofisanu, u okviru njega.

Žorž Bani i Margaret Sorenson, na svečanom otvaranju 28. Kongresa kritičara
Žorž Bani i Margaret Sorenson, na svečanom otvaranju 28. Kongresa kritičara

U drugoj polovini festivala, pažnja će se u određenoj meri usmeriti ka našem regionu. Tako će na programu biti Rodoljupci u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstava Nad grobom glupe Europe u produkciji HNK iz Rijeke, kojom će se i svečano zatvoriti festival, 02. oktobra u Madlenijanumu sa početkom u 19:30, kao i dve Bitefove produkcije, plesna predstava Samo moje Ane Dubljević i Igora Koruge i projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević Sloboda je najskuplja kapitalistička reč. Takođe, publika je mogla sinoć da pogleda predstavu Svita br. 2 iz Francuske, a večeras će moći da pogleda predstavu Jašući oblak, cenjenog libanskog umetnika Rabija Mruea.

U okviru pratećeg programa, Bitef polifonija prikazala je mnogobrojne predstave i radionice, dok su u okviru Cirkobalkana 4, svi zainteresovani mogli da se priključe radionicama Laboratorije cirkuske umetnosti i pogledaju predstave savremenog cirkusa. Danas će se sa početkom u 16 časova otvoriti najstariji program Bitefa - Bitef na filmu, prikazivanjem filma Hronika XIV Bitefa 1980: umesto predstave Hamlet u Jugoslovenskoj Kinoteci (Kosovska 11).

Softmachine, foto Jelena Janković
Softmachine, foto Jelena Janković

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Festivalu su tradicionalno pružili podršku Goethe-Institut Beograd i Francuski Institut u Srbiji, kojima se pridružuju i Austrijski kulturni forum, Ambasada Poljske, Nemačke, Austrije i Libana, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i opština Stari Grad. Sponzori ovogodišnjeg festivala su Coca Cola Hellenic Srbija, kompanija TeleGroup i JP SrbijaGas. Prijatelji festivala su i Betty proizvodi, MADLENIJANUM, TV5Monde, DM, TESLA, FORMA IDEALE, ORION TELEKOM, BEČEJ PREVOZ, Xled, VREĆAiPO, ARS, ALMA QUATRO, TOS i TOB.
        
 

Koncert sastava Hashima

Hashima
Hashima
Hashima je muzički sastav koji je nastao sa idejom da koncept slobodne improvizacije primeni u okviru tipičnog džez kvarteta. Improvizacije gravitiraju oko autorskih tema benda kao i specifičnih aranžmana kompozicija koje pokušava da na svoj način donese i predstavi slušaocima. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta - kontrabas, tenor saksofon, bubnjevi i poluakustična džez gitara, pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim ciklusom poezije frontmena Igora Miškovića, dalekim napuštenim ostrvom u Japanu – Hašimom. O koncertu na otvaranju Beogradskog Jazz Festivala 2015. su pisali "JazzTimes", "Jazz Wise" i dr. Album je izašao upravo posle nastupa na festivalu, u novembru 2015. a recenzije su izašle u "New York City Jazz Record", gde je preporučen u top 10 džez albuma meseca. 

Uživo iz Studija 6 RTS-a: https://youtu.be/x-4ZLm97Ohw


Koncert će održati 30. septembra 2016. u 22h u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac a cena ulaznice je 200 rsd. 

        
 

Karte u prodaji - Filmska revija Pet zvezdica

Filmska revija Pet zvezdica
Filmska revija Pet zvezdica
Pet premijera na Filmskoj reviji „Pet zvezdica“ u Domu Omladine

Karte za Filmsku reviju “Pet zvezdica ” koja se održava od 7. do 9. oktobra mogu da se kupe na biletarnici Doma omladine Beograda.

Na Filmskoj reviji „Pet zvezdica“ biće prikazano pet filmova koji su privukli pažnju najvećih svetskih filmskih festivala, a sad će premijerno biti prikazani i kod nas. Američki film „Kreativna kontrola“ povešće sve ljubitelje naučne fantastike u avanturu na tankoj granici između realnosti i fantazije u kojoj se glavni junak zaljubljuje u avatar. Francuski eko-dokumentarac „Led i nebo“, koji je prošle godine svečano zatvorio filmski festival u Kanu je epska priča u kojoj se susreću avantura i nauka. Britansko-islandski dokumentarac „Predstava nad predstavama“ vodi nas u čudesni, neponovljivi svet cirkusa i karnevala. Publika će imati priliku i da vidi sjajnu dansku televizijsku zvezdu Sidse Bejbet Nudsen, koju znamo iz serije „Premijerka“ (Borgen), u intrigantnom francuskom igranom filmu „Sudija“ koji je na festivalu u Veneciji dobio nagradu za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu. Tu je i debitantni igrani film Slaveka Horaka „Kućna nega“ koji, urađen u maniru najboljeg češkog filma, je nežni portret posvećene kućne negovateljice koja mora da se suoči sa činjenicom da pomoć koju je do tada pružala gotovo svima, sada će biti potrebna i noj.

Cena karte je 200 dinara. Organizator revije je distributerska kuća Five stars i Dom omladine Beograda.

Dodatne informacije o filmovima: www.fivestarsfilms.rs i www.domomladine.org.

PET ZVEZDICA – PROGRAM I FILMOVI SA SINOPSISOM:

1. KREATIVNA KONTROLA - Petak 7. Oktobar, 20:00
r: Bendžamin Dikinson, 97 min. 2015. SAD – igrani film

Radnja filma „Kreativna kontrola“ smeštena je u blisku budućnost Nju Jorka. Film prati život Dejvida, poslom opterećenog menadžera advertajzing agencije. On dobija zadatak da kreira novu promotivnu kampanju AR naočara za proširenu stvarnost. Neispunjen u emotivnom odnosu sa instruktorkom joge, Dejvid zavidi na savršenoj vezi koju njegov najbolji prijatelj ima sa privlačnom devojkom Sofi. Dejvid pomoću AR naočara pravi za sebe Sofin avatar, a granica između realnosti i fantazije brzo počinje da se magli. Strasti se uzburkavaju, a stvari otimaju kontroli i Dejvid mora da se suoči sa preplitanjem svog javnog, privatnog i imaginarnog života.


2. LED I NEBO - Subota 8. Oktobar, 18:00
r: Luk Žake, 89 min, 2015. Francuska

Francuski eko-dokumentarac „Led i nebo“ (Ice and Sky) novo je ostvarenje oskarovca Luka Žakea, koji je režirao čuveni film „Marš pingvina“. Film prati istraživača Kloda Loriusa koji je još 1957. godine kao mladić išao na Antartik, a 1965. prvi upozorio na posledice globalnog zagrevanja. „Led i nebo“ je epska priča u kojoj se susreću avantura i nauka. Film je prošle godine svečano zatvorio filmski festival u Kanu.


3. KUĆNA NEGA - Subota 8. Oktobar, 20:00
r. Slavek Horak, 92 min. 2015. Češka

„Kućna nega“ je debitantni igrani film češkog pisca i reditelja Slaveka Horaka. Urađen u maniru najboljeg češkog filma, „Kućna nega“na duhovit i angažovan način obrađuje najvažnije životne teme. Radnja prati Vlastu, kućnu negovateljicu koja je navikla da ceo život pomaže drugima. Međutim, nakon teške dijagnoze, Vlasta mora da se suoči sa činjenicom da je došlo vreme da se zamene uloge u njenom životu i da će pomoć koju je ona do tada pružala, od sada biti potrebna noj.


4. PREDSTAVA NAD PREDSTAVAMA - Nedelja 9. Oktobar, 18:00
r: Benedikt Erlingson, 76 min. 2015. Velika Britanija

Britansko-islandski film „Predstava nad predstavama“ (The Show of Shows)nastao u produkciji BBC-a je dokumentarac, koji uz arhivski materijal i muziku svetski poznatog islandskog sastava Sigur Ros, predstavlja istoriju cirkuske umetnosti i karnevala u XX veku. Ovo neponovljivo kinematografsko iskustvo za sva čula upućuje nas u čudesni, neponovljivi svet cirkusa i karnevala.

5. SUDIJA - Nedelja 9. Oktobar, 20:00
r: Kristijan Vinsen, 98 min. 2015. Francuska

Francuski igrani film „Sudija“ (L'Hermine) donosi priču o strogom sudiji koji, u trenutku kada prolazi kroz razvod, u svojoj sudnici ponovo susreće doktorku koja iz korena menja njegov život. U ovoj intrigantnoj mešavini drame u sudnici i potisnute romanse, glavne uloge igraju danska televizijska zvezda Sidse Bejbet Nudsen, koju naša publika zna iz serije „Premijerka“ (Borgen) i fantastični francuski glumacFabris Lučini. Film je prikazan na festivalu u Veneciji gde je dobio nagradu zanajbolji scenario i najbolju mušku ulogu.


        
 

Otvaranje Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi MajdanArt 2016"

"Umetnost u minijaturi MajdanArt 2016"
"Umetnost u minijaturi MajdanArt 2016"

Muzej primenjene umetnosti - Galerija ŽAD
Ul. Vuka Karadžića 18, Beograd

Udruženje Majdanart i muzej primenje umetnosti vas pozivaju da u subotu 15. oktobra 2016. godine u 19 časova prisustvujete svečanom otvaranju i uručenju nagrada i pohvala VII Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi MajdanArt 2016".

Majdanart 2016
Na konkurs za izlaganje na VII Međunarodnoj izložbi „Umetnost u minijaturi“ učestvovalo je 378 autora iz zemlje i inostranstva. Od 378 autora ( 667 umetničkih radova) za izlaganje je odabrano 552 umetnička rada, 306 umetnika iz 27 država: Argentina, Australija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Turska, Dominikanska Republika, Grčka, Hrvatska, Litvanija, Meksiko, Poljska, Republika Koreja, Republika Srpska BiH, Rumunija, SAD, Slovenija, Italija, Kanada, Makedonija, Island, Kina, Nemačka, Izrael, Finska, Japan i Srbija.

Odluka o nagradama:
Ukupno se dodeljuje 5 nagrada.
1 ( jedna )Velika nagrada izložbe – GRAND PRIX.
4 ( četri ) Ravnopravne Prve nagrade – po jedna za svaku kategoriju.

Izložbene kategorije:
1 - Slikarstvo, crtež, grafika, mix medija / kombinovana tehnika
2 - Skulptura, reljef, mozaik, keramika, staklo, porcelan,
3 - Dizajn nakita
4 - Digital art i fotografija – Foto/digital art

Majdanart
Najveća i najznačajnija manifestacija vizuelne umetnosti u istočnoj Srbiji i šire
MajdanArt je osnovan 2001. godine. Održava se u Majdanpeku - Srbija svake godine septembra meseca.
MajdanArt, jedan je od nosioca kulturnih aktivnosti i pokretač inicijativa vezanih za obrazovanje, turizam, međunarodnu saradnju u svim oblastima, afirmaciju ne samo Istočne Srbije i opštine Majdanpek već i države u celini.
Partneri u organizaciji MajdanArta su: Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda, Fakultet likovnih umetnosti iz Beograda, Fakultet umetnosti iz Zvečana, Muzej Primenjene umetnosti iz Beograda, Centar za kulturu Majdanpek, Matica iseljenika i Srba u region - Beograd, umetnici pojedinci.
Naučni pristup povezivanja dizajna, tehnologije i marketinga u oblasti umetnosti kroz specifičan, tematski pristup, umetničke radionice, izložbu Umetnost u minijaturi i prateće sadržaje, daje MajdanArtu poseban, savremen, univerzalan i autentičan značaj.
        
 
 
   
You Might Like